VEEL GESTELDE VRAGEN – CORENDON IN SAMENWERKING MET SKYNRG

  1. Milieu impact
  2. Duurzame kerosine (SAF)
  3. Betalingen en Impact
  4. Over ons

Milieu impact

Wat is de milieu-impact van vliegen?

Op dit moment is de luchtvaart verantwoordelijk voor ongeveer 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot. CO2 is een broeikasgas dat de temperatuur van de aarde opwarmt en bijdraagt aan klimaatverandering. 3% lijkt misschien laag, maar naarmate landen rijker worden, kiezen steeds meer mensen ervoor om te vliegen. Er wordt zelfs voorspeld dat de luchtvaart tegen 2050 25% van het wereldwijde CO2-budget zou kunnen verbruiken. Het CO2-budget is de hoeveelheid CO2 die we kunnen uitstoten en toch binnen het 1,5°C-scenario blijven, zoals vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs. Daarnaast bestaan er non-CO2 effecten die ook bijdragen aan klimaatverandering (bijvoorbeeld de uitstoot van waterdamp en roet).

Wat kan ik doen om de milieu-impact te verminderen als ik vlieg?

De meest effectieve manier om minder CO2 uit te stoten is niet of minder vliegen, door bijvoorbeeld andere duurzamere vervoerswijzen te kiezen (bijvoorbeeld trein of bus). Als vliegen echter essentieel is, is er een oplossing beschikbaar om uw CO2-uitstoot te verminderen, genaamd SAF (Sustainable Aviation Fuel, of duurzame kerosine op zijn Nederlands). SAF is een hernieuwbaar alternatief voor fossiele brandstof dat de uitstoot in vergelijking met 80% kan verminderen. Met onze Fly on SAF-tool kun je kiezen hoeveel SAF je wil bijdragen om jouw uitstoot te verminderen. Andere oplossingen zijn:

• Reis zo licht mogelijk.
• Vlieg economy in plaats van business class of first class (dat scheelt ruimte en gewicht).
• Raad SAF en bovenstaande ideeën aan bij vrienden en familie

Welke maatregelen neemt de luchtvaartindustrie?

Het is in het belang van de industrie om vliegen duurzamer te maken. Daarom investeert de industrie in zuinigere vliegtuigen, efficiëntere manieren van werken en SAF. Op dit moment is het echter zo dat reizigers, organisaties en de luchtvaartindustrie over het algemeen vrijwillig SAF kopen. Wij zijn van mening dat overheden ervoor moeten zorgen dat we de klimaatdoelstellingen van de VN voor 2030 en daarna halen. En daar kunnen we gezamenlijk aan bijdragen door duurzamere keuzes te maken.

Waarom is mijn CO2-uitstoot hoger als ik business of 1ste klas reis?

Business en 1ste klas stoelen zijn over het algemeen zwaarder en nemen meer ruimte in beslag. Dit betekent dat de CO2-uitstoot die aan jou kan worden toegeschreven hoger zal zijn dan wanneer je economy klas reist.

Duurzame kerosine (SAF)

Wat is SAF?

SAF (Sustainable Aviation Fuel, of duurzame kerosine op zijn Nederlands) is een alternatief voor fossiele brandstof. Het wordt geproduceerd uit duurzame grondstoffen, zoals landbouwafval en oud frituurvet. SAF staat bekend als een “drop-in / kant-en-klare” brandstof omdat er geen wijzigingen aan het vliegtuig of de infrastructuur hoeven worden aangebracht. In vergelijking met fossiele brandstoffen vermindert SAF de CO2-uitstoot met 80% en draagt daarmee bij aan het voorkomen van klimaatverandering.

Wat zijn de voordelen van SAF ten opzichte van fossiele brandstof?

SAF heeft 80% minder CO2-uitstoot in vergelijking met fossiele brandstof waardoor het bijdraagt aan het voorkomen klimaatverandering. Dit is inclusief de directe en indirecte CO2-uitstoot, afkomstig van de productie, distributie, transport en verbranding van de brandstof. Ook andere emissies, zoals die van fijnstof en zwavel, worden met respectievelijk 90% en 100% verminderd, wat bijdraagt aan betere luchtkwaliteit.

Waar wordt SAF van gemaakt?

SAF kan worden geproduceerd uit verschillende duurzame grondstoffen, zoals bijvoorbeeld landbouwafval, gebruikt frituurvet en industrieel afval. SkyNRG onderzoekt ook andere grondstoffen zoals bosbouwresiduen en CO2 afgevangen uit de lucht. SkyNRG staat het gebruik van voedselgewassen, zoals soja en palmolie niet toe als grondstof, omdat deze verantwoordelijk kunnen zijn voor ontbossing.

Is SAF hetzelfde als biobrandstof of synthetische brandstof?

Het hangt van de grondstof af. Als SAF geproduceerd wordt uit biologisch materiaal, zoals gebruikt frituurvet, kan het een biobrandstof worden genoemd. Als SAF geproduceerd wordt van CO2 die uit de lucht wordt opgevangen, wat niet biologisch is, dan wordt het ook wel synthetische brandstof genoemd.

Is het veilig om op SAF te vliegen?

Absoluut. SAF voldoet aan exact dezelfde kwaliteits- en veiligheidseisen als fossiele brandstof. Er zijn al meer dan 300.000 vluchten uitgevoerd met SAF.

Hoe garandeert SkyNRG dat SAF duurzaam is?

Onze activiteiten zijn gecertificeerd door de “Roundtable on Sustainable Biomaterials” (RSB), een wereldwijd initiatief dat boeren, bedrijven, ngo’s, experts, overheden en intergouvernementele instanties samenbrengt die zich bezighouden met het waarborgen van de duurzaamheid van de duurzame brandstoffen. RSB wordt algemeen gezien als de “gouden standaard” van vrijwillige certificeringsprogramma’s. Daarnaast wordt SkyNRG geadviseerd door een onafhankelijke Sustainability Board, waarin vertegenwoordigers van het Wereld Natuur Fonds (WNF), de European Climate Foundation, Solidaridad en de Rijksuniversiteit Groningen vertegenwoordigd zijn. SkyNRG werkt ook samen met een wereldwijd NGO-netwerk voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Hoe wordt de CO2-uitstoot van mijn vlucht verminderd door met SAF te vliegen?

Zelfs als je op SAF vliegt, stoot een vliegtuig nog steeds CO2 uit. Echter, recyclen (hergebruiken) de duurzame grondstoffen die worden gebruikt om SAF te produceren, de eerder uitgestoten CO2, waarmee een circulair proces ontstaat. Het is de relatief korte tijd die nodig is om de CO2-uitstoot te recyclen die het grootste verschil maakt t.o.v. fossiele brandstof.

Kan SAF de CO2-uitstoot van mijn vlucht met 100% verminderen?

Ja. SAF kan de CO2-uitstoot van jouw vlucht met zoveel verminderen als je wilt. Als je ervoor kiest om de fossiele brandstof van je vlucht te vervangen door dezelfde hoeveelheid SAF, kan je jouw CO2-uitstoot verlagen met  80%. Als je ervoor kiest om meer brandstof te vervangen kan je jouw CO2-uitstoot verlagen met 100% of meer.

Hoe ziet de markt voor SAF eruit?

De markt is nog erg klein. Ongeveer 0,1% van de brandstof gebruikt in de wereldwijde luchtvaart is SAF. Het probleem is de beperkte wereldwijde productie. Daarom ontwikkelt SkyNRG de eerste Europese volledige SAF-fabriek in Nederland. De huidige beperkte productie maakt SAF duurder dan fossiele brandstof. Vroeger was het maar liefst 15 keer duurder, nu is dat drie tot zes keer zo duur.

Betalingen en impact

Wat gebeurt er met mijn financiële bijdrage?

Bijna al het geld dat wordt bijgedragen, gaat naar SAF en het ontwikkelen van nieuwe SAF-projecten. We rekenen een kleine, vaste vergoeding per transactie om dit platform te bouwen, te beheren en te verbeteren. Jouw bijdrage wordt door SkyNRG gebruikt om de komende maanden SAF te leveren op een zogenaamde “Book and Claim”-basis, een veelgebruikte methode waarbij de SAF niet daadwerkelijk wordt getankt wordt in het vliegtuig waarmee jij vliegt, maar geleverd wordt aan een luchthaven in de buurt van de SAF-fabriek. De SAF levering wordt vervolgens bevestigd en de CO2-uitstoot vermindering wordt “geboekt / toegekend” aan jou, degene die de bijdrage heeft betaald. Jij kan vervolgens de CO2-vermindering “claimen”. Deze methode twee belangrijke voordelen:

1) Het leveren van SAF aan de dichtstbijzijnde luchthaven minimaliseert de CO2-uitstoot en kosten van transport van de brandstof. Aangezien CO2-uitstoot een wereldwijd probleem is, maakt de locatie of vlucht niet uit.
2) Het maakt het gebruik van SAF onafhankelijk van met welke luchtvaartmaatschappij iemand vliegt of vanaf welke luchthaven iemand vertrekt. Hierdoor kunnen vliegreizigers hun totale CO2-uitstoot in één keer verminderen voor meerdere reizen, passagiers en routes, wat tijd en moeite scheelt.

Waar betaal ik voor als ik SAF koop?

Je betaalt voor de CO2-vermindering van SAF. SAF vermindert de CO2-uitstoot aanzienlijk in vergelijking met fossiele brandstof, maar is duurder. Dit prijsverschil wordt betaald door jou en een luchtvaartmaatschappij, waardoor de totale kosten worden gedeeld en lager zijn voor iedereen. Hierdoor verlagen jij en een luchtvaartmaatschappij tegelijkertijd de voetafdruk.

Kan ik bijdragen aan SAF wanneer ik maar wil?

Dat kan zeker. Het maakt niet uit wanneer, waar of met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. Het enige wat je hoeft te doen is je vluchtgegevens invoeren in onze Fly on SAF-tool en wij zorgen voor de rest.

Kan ik mijn CO2-uitstoot van eerdere vluchten verminderen?

Ja, je kunt zoveel eerdere vluchten invoeren als je wilt.

Kan ik mijn impact zien?

Ja, je kunt je persoonlijke impact zien in je MyCHOOOSE-account, waar je toegang toe hebt via de email die je ontvangt na je SAF-aankoop.

Kan ik mijn SAF aankoop annuleren?

Ja dat kan. Wanneer je je SAF aankoop wilt annuleren en het aankoopbedrag terug wilt, geldt een annuleringstermijn van 3 dagen na je aankoop. Check je email inbox en stuur de email met de betalingsbevestiging en je verzoek door naar corendon@chooose.today

Over ons

Wat is Fly on SAF en waarom zou ik het gebruiken?

Fly on SAF is een oplossing van SkyNRG en CHOOOSE die het mogelijk maakt de wereld op een duurzamere manier te verkennen.

Wie is SkyNRG?

Sinds 2009 werkt SkyNRG aan de ontwikkeling van SAF-productie capaciteit om te zorgen dat de luchtvaartindustrie haar 2050 doelstellingen behaalt. SkyNRG heeft SAF geleverd aan meer dan 40 luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld en ontwikkelt SAF-fabrieken om de overgang van fossiele brandstof naar SAF te ondersteunen. SkyNRG doet geen concessies als het gaat om duurzaamheid; we zijn een gecertificeerd B Corp (TM), onze activiteiten zijn gecertificeerd door de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB), en we worden geadviseerd door een onafhankelijke Sustainability Board, evenals een wereldwijd netwerk van ngo’s om ervoor te zorgen dat we de juiste duurzame keuzes maken in al onze activiteiten.

Bij welk type SAF-projecten is SkyNRG betrokken?

We moeten nieuwe en betere manieren vinden om SAF te produceren en daarom zijn we bij veel nieuwe projecten betrokken. Klik hier voor meer informatie.

Wie is CHOOOSE?

CHOOOSE is een toonaangevend klimaattechnologiebedrijf in Oslo, Noorwegen en partner van SkyNRG. Samen met industriële partners en consumenten versnelt het CHOOOSE-platform de toegang tot klimaatoplossingen voor een reeks technologieën, waaronder SAF. CHOOOSE en SkyNRG hebben samen de Fly on SAF-tool ontwikkeld.

Kan ik SAF ook voor mijn organisatie gebruiken?

Dat kan zeker. Als u als reisorganisatie de voetafdruk van uw klanten wilt verlagen, check dan deze pagina. Als u de CO2-voetafdruk van uw eigen organisatie wilt verkleinen (bijvoorbeeld van uw eigen zakenreizen), bezoek dan deze pagina.